Ruokakaapin kevätsiivous

Aloin tammikuussa keskittyä jälleen tarkemmalla silmällä tutkimaan, mitä kaappien kätköistä löytyykään. Kaapithan ovat merkillisiä. Heti kun silmä välttää, ne alkavat kerätä sisälleen kaikenlaisia ruoka-aineita, se on entropian perusluonne. Siispä ne on hyvä käydä läpi tasaisin väliajoin, samoin kuin päiväykset. Yhtäkkiä tulee huomanneeksi, että jonkin purkin päiväys meni jo pari kuukautta sitten ja toisessa umpeutuu parin viikon päästä. Vielä ne ruuaksi kelpaavat, mutta hoppu tulee.

Joka tapauksessa kevätsiivous on paljastanut mm. kymmenkunta maustetta, joita en käytä (K-team -päiviltä), merilevää (lahjaksi saatu), monta pussia teetä (ties mistä, itse en osta), kookosmaitoa (käytin sitä aikanaan smoothiessa mutta kun lopetin, loput jäivät yli) ja pakurijauhetta (monen vuoden takaa). Jotain noille pitäisi tehdä, koska ruokaa voi ajatella kuten ihmisiä: eivät ne tykkää odotella turhaan kuukausi- tai vuosikaupalla, ennen kuin pääsevät tekemään jotain. Yleisin tarina kaappien aarteille on yksinkertaisesti odottelu, jos vaikka tätäkin joskus tarvittaisiin. Isälläni oli esimerkiksi siirappia, joka oli vanhempaa kuin minä. Roskiinhan se lopulta päätyi.

No, tuumasta toimeen. Normaalisti käytän vain neljää maustetta, mutta laitoin kaikki esille niin, että ne näki heti kaapin avaamalla. Ruokaa laittaessa maustaminen tehtiin sen mukaan, mitä minulla oli kaapissa, eikä sen mukaan, mitä ohje sanoi. Pizzamauste esimerkiksi kävi hyvin lasagneen, samoin jauhelihamauste. Inkiväärijauheen heitin smoothieen.

Smoothie onkin mainio keino hukata kaikenlaisia jämiä. Myös merilevä löysi paikkansa sieltä, samoin pakurijauhe, koska tuumin että teetä minulla on ihan riittävästi muutenkin.  Suurin ongelma oli muistaa laittaa näitä aineita sekaan, mutta merilevän sijoittaminen smoothie-superfoodien eteen auttoi muistamaan. Tänään selasin ruokaohjeita miettiessäni mitä tekisin ja sieltä pompahti esille oikea aarreaitta: ohje, jossa tarvittiin neljää eri ainetta, joista minun piti päästä eroon. Ruokaohjeissa täytyy välillä vähän soveltaa. En esimerkiksi osta inkivääritahnaa, vaikka ohjeessa sellaista pyydetään, koska tiedän, etten käytä loppuja mihinkään. Siispä tuore inkivääri saa korvata sen, loput voi laittaa smoothieen.

Miten näin pääsi käymään? Suurin osa ruuasta oli saatu lahjaksi tai ilmaiseksi ja eihän ilmaisesta kehtaa kieltäytyä. Se ei olisi edes ongelma, mutta kun ihminen on niin kaavoihin kangistunut (suomalainen valmistaa käytännössä vain yhdeksää eri ruokaa), muut ruoka-aineet jäävät käyttämättä. Siispä niille täytyy keksiä käyttötarkoitus, tai ne kasaantuvat kaappeihin vuosiksi. Mitä enemmän sinulla on ruokaa, sitä vähemmän sinulla on sellaista, mitä tarvitsisit.

Normaalisti en juo teetä, mutta nykyään tykkään juoda sitä iltaisin samalla kun viimeistelen töitä. Hyväähän se on ja tuleepa nekin varastot käytettyä. Älkää vaan kuitenkaan tuoko lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun

Pin It on Pinterest