Hävikkiruokakaappi – yhteisöllisesti ruokahukkaa vähentämässä

Kuva Hävikkiruokakaapin vapaaehtoisista

Kotkalainen Joona Mielonen oli kuullut Espanjassa käytettävistä solidaarisuusjääkaapeista, jonne ihmiset veivät ylijääneitä tai muuten käyttämättä jääneitä ruokia ja elintarvikkeita. Mielonen kysyi muita vapaaehtoisia mukaan ja näin toteutui ensimmäinen Hävikkiruokakaappi Kotkan Yhteisötalo Messiin. Tällä hetkellä Kotkassa kaappia ylläpitää 6 – 10 vapaaehtoisen ryhmä ja kaappeja on Kotkassa jo yhteensä kolme ja neljäs on valmisteilla. Kaappi toimii siten, että ruoan tuoja tekee merkinnän kaapin päiväkirjaan ja mikäli kyseessä on avattu elintarvikepakkaus tai valmistettu ruoka, niin silloin merkitään myös käytetyt ainesosat, valmistuspäivä sekä tuontipäivä.

Ruokaa kaappiin tuovat niin yksityiset ihmiset kuin myös yritykset ja yhteisöt. Esimerkiksi paikallinen K-kauppias lahjoittaa kerran viikossa hävikkiruokansa ja jotkin ravintolat ovat tuoneet ylijäänyttä lounaskeittoa. Vapaaehtoiset sitten kuljettavat ruoat kaapille ja merkitsevät ne päiväkirjaan. Suvi Silvala, Hävikkikaappilainen kertoo, että käyttöä kaapeille on riittänyt ja sieltä haetaan koko ajan enemmän ruokaa kuin sinne viedään. Seuraavana kehitysaskeleena heillä on saada kaappiin enemmän säännöllisyyttä ja aktivoida mukaan lisää sekä yksityisiä että yrityksiä tuomaan ruokaa.

Mikäli kiinnostuit asiasta tai olet halukas perustamaan kaapin omalle paikkakunnallesi, niin kannattaa olla yhteydessä Kotkan porukkaan, sillä he antavat mielellään logon, idean ja tietotaitonsa myös muiden vapaaehtoisten käyttöön.

Hävikkiruokakaapin Facebook-sivut löytyvät osoitteesta: https://www.facebook.com/Havikkiruokakaappi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun

Pin It on Pinterest