Hävikkiruokaa verkkokaupasta – Matsmart

Mikko testaa

Yksi ruokahävikkiä vähentävistä yrityksistä on Matsmart, joka myy teollisuuden elintarvikkeita, jotka muuten päätyisivät hävikkiin. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi lähellä parasta ennen -päiväystä olevat tuotteet, pakkausmuutokset tai sesonkivaihtelut. Matsmart ei myy kylmäsäilytettäviä tuotteita ja lähetys toimitetaan Postin toimipisteisiin.

Sain Matsmartilta testattavaksi tilauksen. Valikoimista löytyy paljon mausteita, proteiinipatukoita, erilaisia ruokakomeron kuivatuotteita ja makeisia. Valikoimissa on useita tuotteita, joihin en ole törmännyt ainakaan kotimaisten kauppojen hyllyillä, joten kyseessä on todennäköisesti erilaisia kokeilueriä, jotka eivät ole sitten päätyneet pysyvään tuotantoon. Ruokateollisuudeltahan tulee jatkuvasti uusia tuotteita ja makuvariaatioita markkinoille ja näistä suurin osa ei jää pysyvästi kauppojen valikoimiin.

Näin ruokaharrastajana uusien tuotteiden kokeilu kiinnostaa minua ja senkin takia Matsmartin valikoima on kiinnostava. Tuotteiden hinnat ovat edullisia ja ainakin minun tilaukseni tuotteissa päiväystä riitti vielä ihan reippaasti. Koin Matsmartin palvelun toimivaksi ja helpoksi ja tulen varmaan silloin tällöin käyttämäänkin sitä, varsinkin kun kuivatuotekaappi kaipaa täydennystä.

Juha testaa

Tällä kertaa kävin tutkimassa, millainen paljon mainostettu matsmart.fi on. Mainosten perusteella ideana on myydä halvalla tuotteita, joiden päiväys on umpeutumassa. En ollut koskaan käyttänyt tätä sen enempää kuin kilpailija Fiksuruokaakaan, mutta idea on erinomainen. Ei ruoka miksikään mene, vaikka ”parasta ennen” umpeutuisi. Tämän käytännön soisi leviävän myös päivittäistavarakauppaan, jossa vanhentuneet päätyvät ruoka-avun kasseihin, elleivät biojätteeksi.

Matsmartista ei tuoretuotteita juuri löydy, ymmärrettävästä syystä: jos päiväys on jo umpeutumassa, niitä ei ole aikaa varastoida ja kuljettaa ympäri Suomea, vaan on parempi dumpata ne nopeasti ulos kaupoissa. Valikoima koostuu lähinnä teollisista elintarvikkeista. Halvimmat tuotteet ovat niitä, joiden parasta ennen -päiväys on jo umpeutunut. Niitä on kuitenkin yllättävän vähän. Osassa tuotteista on päiväystä peräti 2021 vuoteen asti. Onkohan teollisuus hankkiutunut eroon ylimääräisistä eristä, esimerkiksi valikoimasta poistuvia tuotteitaan? Hinta tuntuu nousevan heti kun päiväystä on jäljellä, monia tuotteita saa tarjouspäivinä samaan hintaan kaupoista. Ero tottakai on se, että täällä tarjouspäivä on joka päivä, jos vaan tuotetta on saatavilla.

Hintoja selatessa huomaa, miten sisäinen hamstraaja alkaa päästä vauhtiin. Tekee mieli ottaa tuota ja tuota ja tuota kun on niin halpaa, kunnes sitten saa itseään niskasta kiinni että tarvitsetko näitä ihan oikeasti? Ajatuksen tasolla olisi kivaa ostaa laatikollinen wrappeja, mutta kuinka kauan kestää syödä ne? Vuoden vai kaksi? Parempi jättää kauppaan. Jos olisin järjestämässä jotain tapahtumaa, ennen tukkuun menoa kävisin ehdottomasti tämän kautta katsomassa, mitä voisi pikkurahalla ostaa sinne. Oreo-patukoita 10 kappaletta 2€? Jep, hommataas sellaiset jokaiselle. Proteiinijuomia laatikollinen kympillä? Juu sehän sopii! Texmex-ainekset pilkkahintaan? Joo, kokataanpa porukalle siitä. Jos vain volyymi riittää tai lempiruokaa löytyy, matsmart on ehdottomasti hyvä paikka vierailla aika ajoin.

Itselleni ainut ongelma oli miettiä, mitä kannattaisi ostaa, että saisin 30 euron kampanjamäärän täyteen. Lopulta päädyin ostamaan kilokaupalla riisiä, sehän säilyy ja menee nopeasti, vaikka mieluummin ostaisin kyllä paketin kerrallaan kaupasta. Kaikki sujui kuin tanssi ja paketissa oli kaikki mitä tilattiin, mutta sisältö näytti siltä kuin Posti olisi pelannut sillä jalkapalloa tai paketin työntöä. Onneksi pakkausmateriaali oli kestävää, niin myslit eivät levinneet pitkin pakettia.

Kaiken kaikkiaan mainio paikka käydä kurkkaamassa aika ajoin ja tilata esimerkiksi kuukaudeksi ruokia kerralla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun

Pin It on Pinterest