Miten isäni opetti, ettei ruokaa saa haaskata

Eräs varhaisimpia lapsuusmuistojani on isäni kanssa kioskilla. Olin korkeintaan viisivuotias ja ostimme jäätelöt, jota syödessäni heitin käärinpaperit roskiin. Ehkä isäni arveli minun olevan tarpeeksi vanha, koska sillä kertaa hän puuttui siihen ja kertoi tarinan, miten hän oli lapsena niin köyhästä kodista, ettei heillä ollut varaa ostaa jäätelöä, vaan he nuoleskelivat kioskilla muiden ihmisten jäätelöpapereita. Hän […]

Hävikkiruokaa verkkokaupasta – Matsmart

Mikko testaa Yksi ruokahävikkiä vähentävistä yrityksistä on Matsmart, joka myy teollisuuden elintarvikkeita, jotka muuten päätyisivät hävikkiin. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi lähellä parasta ennen -päiväystä olevat tuotteet, pakkausmuutokset tai sesonkivaihtelut. Matsmart ei myy kylmäsäilytettäviä tuotteita ja lähetys toimitetaan Postin toimipisteisiin. Sain Matsmartilta testattavaksi tilauksen. Valikoimista löytyy paljon mausteita, proteiinipatukoita, erilaisia ruokakomeron kuivatuotteita ja makeisia. Valikoimissa on […]

Juomahukkaa kahvista

Kahvinkeittimen pohjalle jää helposti kupilinen tai ainakin puolikas painunutta kahvia. Mummo säästeliäänä ihmisenä aikoinaan lämmitti tuon kahvin mikroaaltouunissa, mutta eihän se enää mikään makuelämys varmasti ollut. Olen miettinyt monesti, että mitä tuolle ylijäämäkahville voisi tehdä. Helpointa on tietenkin keittää aina oikea määrä, mutta ei se vaan ihan aina onnistu.  Bloggaaja Emma on kirjoittanut hyvän jutun […]

Ravintolasta hukkaa hävittämään – Mitä kuluttaja voi tehdä?

Kello on 14 ja lounasaika ravintolassa on ohi. Astioiden pohjalle on jäänyt ruokaa, joka ei mennytkään kaupaksi. Henkilökuntakin on jos syönyt eikä ruokaa voi enää huomiselle säilyttää. Pakko heittää monta annosta ruokaa biojätteeseen.  Tätä on ruokahukka! Tätä ongelmaa on lähtenyt ratkomaan suomalainen ResQ Club, jonka avulla ravintolat voivat myydä ylijääneen ruokansa. Homma toimii niin, että […]

Ruokaostoksilla verkossa – Testissä K-Ruoka.fi

Yksi ruokahukan vähentämiskeino on hyvin suunniteltu ostoslista, jolloin heräteostokset jäävät tekemättä ja ruokahävikin mahdollisuus pienenee. Helpointa suunnitelmallinen ostaminen on kotisohvalta, joten halusimme testata ruoan verkkokauppaa. Ruokaa kotiin toimittavien verkkokauppojen määrä on vielä varsin pieni varsinkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Ensimmäisenä testasimme Keskon K-Ruoka.fi -palvelua, joka kattaa tällä hetkellä jo ison osan Suomea.  Juha testaa Ruuan kotiinkuljetus on […]

Mökkireissun ruokapulma

Kesä lähestyy ja samalla mökkireissut kaveriporukalla. Me menimme ottamaan varaslähdön, vaikka nietokset olivat korkeat ja vietimme seitsemällä hengellä viikonlopun yhdessä. Koska ruokien loppuminen on nolo paikka niiden hankinnasta vastaavalle, minkään ei haluta loppuvan kesken. Silloin kaikkea hankitaan niin, että varmasti riittää. Tässä oli meidän saldomme kotiinlähdön hetkellä. Tuttu tunne? Tuolla määrällä olisimme voineet kahden yön […]

Edullisia ruokia – Makaronimössö

Älä syötä ruokahukkaa -kirjaan (Docendo 2018) tein osion esimerkkiruokalistoista, joiden avulla kuluttajan on helpompi suunnitella ruokatalouttaan ja siten vähentää ruokahävikkiä ja lisäksi säästää rahaa. Niin kuin hävikki-teemaan kuuluu, niin reseptit ovat helposti muokattavia ja esimerkiksi ohjeissa mainitut mausteet on helposti korvattavissa tai vaikkapa jätettävissä kokonaan pois. Ideana on myös käyttää sitä, mitä jääkaapista sattuu löytymään. […]

Ruokakaapin kevätsiivous

Aloin tammikuussa keskittyä jälleen tarkemmalla silmällä tutkimaan, mitä kaappien kätköistä löytyykään. Kaapithan ovat merkillisiä. Heti kun silmä välttää, ne alkavat kerätä sisälleen kaikenlaisia ruoka-aineita, se on entropian perusluonne. Siispä ne on hyvä käydä läpi tasaisin väliajoin, samoin kuin päiväykset. Yhtäkkiä tulee huomanneeksi, että jonkin purkin päiväys meni jo pari kuukautta sitten ja toisessa umpeutuu parin […]

Hävikkiruokakaappi – yhteisöllisesti ruokahukkaa vähentämässä

Kotkalainen Joona Mielonen oli kuullut Espanjassa käytettävistä solidaarisuusjääkaapeista, jonne ihmiset veivät ylijääneitä tai muuten käyttämättä jääneitä ruokia ja elintarvikkeita. Mielonen kysyi muita vapaaehtoisia mukaan ja näin toteutui ensimmäinen Hävikkiruokakaappi Kotkan Yhteisötalo Messiin. Tällä hetkellä Kotkassa kaappia ylläpitää 6 – 10 vapaaehtoisen ryhmä ja kaappeja on Kotkassa jo yhteensä kolme ja neljäs on valmisteilla. Kaappi toimii […]

Eines – mainettaan parempi

Olen koukussa Lidlin valmiisiin hedelmäsalaatteihin. Otan aina sen rasian, jossa on verigreippiä, omenaa ja viinirypäleitä. Syön niitä keskimäärin neljä annosta viikossa. Onkohan annoksen hinta kilpailukykyinen, kun sitä vertaa tuoreisiin hedelmiin? Laskeskellaanpa hieman. Valmiin hedelmäsalaatin kilohinta on 9,95 euroa. Annoksen koko on 200 grammaa. Yksi annos maksaa siis 1,99 euroa. Verigreipin, omenoiden ja viinirypäleiden kilohinnat ovat […]

Siirry sivun alkuun

Pin It on Pinterest