Eines – mainettaan parempi

Olen koukussa Lidlin valmiisiin hedelmäsalaatteihin. Otan aina sen rasian, jossa on verigreippiä, omenaa ja viinirypäleitä. Syön niitä keskimäärin neljä annosta viikossa.

Kuvassa Lidlin hedelmäsalaatti

Onkohan annoksen hinta kilpailukykyinen, kun sitä vertaa tuoreisiin hedelmiin? Laskeskellaanpa hieman.

Valmiin hedelmäsalaatin kilohinta on 9,95 euroa. Annoksen koko on 200 grammaa. Yksi annos maksaa siis 1,99 euroa.

Verigreipin, omenoiden ja viinirypäleiden kilohinnat ovat irrallaan ostettuina paljon halvempia: 1,35–5,18 euroa. En kuitenkaan pysty ostamaan niitä sitä määrää, josta tulisi 200 gramman salaattiannos. Mikään kauppa ei myy minulle tuoretiskistään kahta verigreipin lohkoa, yhdeksää viinirypälettä ja reilua puolikasta omenaa.

Niinpä minun pitää ostaa itselleni yksi 1,5 kilon säkki veriappelsiineja (koska verigreippejä ei ollut Lidlissä). Lisäksi ostan kaksikiloisen säkin omenaa ja puolen kilon pakkauksen rypäleitä. Kun olen kuorinut ja perannut omenat ja appelsiinit, saan yhteensä 2,8 kiloa syötävää eli 14 annosta.

Mutta hetkinen! Tekemäni hedelmäsalaatin suhdeluku on väärä. Siinä on suhteettoman paljon hapanta verigreippiä ja aivan liian vähän rypäleitä. Jos haluan päästä samaan hedelmien suhdelukuun kuin valmissalaatissa, minun pitää ostaa suurin piirtein yksi säkki veriappelsiineja, kahdeksan rasiaa rypäleitä ja kaksi säkkiä omenoita. Siitä tulee noin 44 hedelmäsalaattiannosta, joista siis riittäisi minulle syötävää 11 viikoksi eli melkein kolmeksi kuukaudeksi. Annosten kappalehinta on tosi halpa: 0,71 euroa.

Eteen tulee tietenkin ongelmia. Herkulliset hedelmäni eivät säily millään kolmea kuukautta, vaan ne lähtevät pilaantumaan nopeasti. Lopulta ehdin syödä ihanista annoksistani vain kahdeksan. Maksoin ostoksistani 31,81 euroa, joten annoksen kappalehinnaksi tuli huimat 3,98 euroa. Tuplaten enemmän kuin valmissalaatissa.

Tyhmempikin huomaa, että vastaavan hedelmäsalaatin tekemisessä yhdelle ihmiselle ei ole järkeä. Paitsi että ruokaa menee hävikkiin, joudun myös käyttämään aikaani salaatin tekoon. On paljon viisaampaa ostaa valmissalaatti ja lajitella sen tuottama muovijäte kuin kokata itse vastaavaa.

Eineksillä on usein huono maine aivan turhaan: kunhan valitset terveellisen eineksen, vähennät ruokahävikkiä ja teet ympäristöteon. On järkevämpää ostaa kerralla vain se, minkä tarvitsee, kuin kokata valtava kasa, josta osa menee roskiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun

Pin It on Pinterest